Målet for en tidligere forebyggende indsats er klart: at børn og unge oplever gode opvækstbetingelser, som indebærer den nødvendige trivsel, sundhed, dannelse og læring, der skal til for at klare sig godt ind i voksenlivet.
Men tidlig forebyggelse på børne- og ungeområdet er samtidig et stort og komplekst felt med mange aktører på tværs af fagområder og sektorer, der er gensidigt afhængige af hinanden. Derfor er det langt fra en simpel eller let opgave at lykkes med, og det er en dagsorden, som kræver løbende udvikling og et vedvarende fokus.
Når der skal samarbejdes om at skabe sammenhæng i den tidlige forebyggende indsats for børn, unge og familier, har samarbejdsrelationer og en fælles referenceramme stor betydning.
Undersøgte praksis i fem kommuner
Socialstyrelsen så i 2020 nærmere på fem udvalgte kommuners tidlige forebyggende indsatser med særligt fokus på, hvordan indsatserne kan karakteriseres, samt hvordan der arbejdes med indsatserne i praksis og på strategisk niveau.
Et gennemgående tema handler om samarbejde og koordinering på tværs af fagområder som et grundlæggende element i kommunernes arbejde på området. Men samtidig kan det også være en udfordring at få til at fungere i praksis.
I en artikel præsenteres nogle væsentlige pointer ud fra praksis i de fem kommuner med henblik på at inspirere og indbyde til tværgående dialog og samarbejde om, hvordan kommuner sikrer tidlige forebyggende indsatser, som skaber bedre trivsel for børn og unge.
Læs artiklen om fælles forståelse og koordineret tværfagligt samarbejde her