Der i dag et langt bedre grundlag end tidligere for at imødekomme kommunernes behov for viden om, hvordan den sociale indsats til mennesker med ADHD bedst bliver tilrettelagt.
Det afspejles i den reviderede nationale ADHD-handleplan, som har til formål at lægge fundamentet for kommunernes samlede indsatser til målgruppen på både det strategiske og det udførende niveau.
Projekter og forskning har givet ny viden
Siden 2009 har Socialstyrelsen i samarbejde med kommuner og andre eksterne aktører gennemført en række projekter, der er målrettet børn, unge og voksne med ADHD. Gennem disse projekter er forskellige indsatser blevet udviklet, afprøvet og evalueret. Det har bidraget med viden om, hvilke sociale forhold der har særlig betydning for mennesker med ADHD, og hvilke typer af indsatser og tilbud det vil være relevant at fokusere på.
Den reviderede nationale handleplan tager afsæt i den nye viden, der er indsamlet under satspuljeprojekterne, men inddrager også resultater og erfaringer fra andre undersøgelser og projekter, der er målrettet mennesker med ADHD. Også international og national forskning indgår, bl.a. om sammenhængen mellem ADHD og kriminalitet og de økonomiske omkostninger ved ubehandlet ADHD, som årligt koster samfundet 2,8 mia. kr.
Handleplanens indhold og målgruppe
Handleplanen skal styrke vidensgrundlaget og de sociale indsatser på ADHD-området og indeholder både overordnede pejlemærker og anbefalinger for indsatsen og en række eksempler på konkrete socialfaglige indsatser, målrettet børn, unge og voksne.
Målgruppen for ADHD-handleplanen er primært kommunalpolitikere, kommunalchefer og andre centrale beslutningstagere i kommunen, men den kan også være et nyttigt redskab for sagsbehandlere og fagpersoner i praksisfeltet.
Handleplanen udkommer både i en almindelig version og i en kort pixi-udgave:
Se den nationale ADHD-handleplan - pejlemærker, anbefalinger og indsatser på det sociale område