Nu offentliggøres Den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM)

17-01-2018

Socialstyrelsen stiller i dag Den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM) frit til rådighed for kommuner og andre, der vil beregne de økonomiske konsekvenser ved investeringer i sociale indsatser. Modellen er et understøttende redskab til at fremme og styrke dialogen om investeringer i forebyggelse og vidensbaserede sociale indsatser.

Med Den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM) får kommunerne nu et redskab, der hjælper dem med at få en længere tidshorisont på sociale investeringer. Indsatser der kan se dyre ud på kort sigt, vil på længere sigt måske være knap så dyre, når man kigger på de samlede økonomiske konsekvenser. SØM kan derved styrke grundlaget for lokalpolitiske beslutninger om at investere i forebyggelse og vidensbaserede sociale indsatser, men kan ikke give endelige svar. Sociale indsatser kan ikke alene vurderes ud fra et økonomisk synspunkt, men skal i høj grad også vurderes ud fra den progression og livskvalitet, der skabes for borgerne.

Den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM) er udviklet af VIVE og Incentive for Socialstyrelsen for midler afsat med satspuljeaftalen for 2016.

Sådan fungerer SØM

Det særlige ved SØM er, at den indeholder en vidensdatabase med omfattende viden om effekter, konsekvenser og priser, som brugeren kan anvende i sin beregning. Første version af SØM dækker målgrupper på voksenområdet. Den udvides senere på året med målgrupper på børne- og ungeområdet. SØM guider brugeren trin for trin igennem beregningen, og bidrager til, at man i kommunerne får en ensartet måde at regne på sociale investeringer.

Forudsætninger for at arbejde med SØM

SØM er et beregningsværktøj, der stilles frit tilgængeligt for alle. Men det er vigtigt, at brugeren holder sig for øje, at kvaliteten af beregningerne og resultaternes troværdighed afhænger af vidensgrundlaget og de antagelser, som brugeren gør undervejs i beregningen. Af samme grund kræver det, udover viden om de konkrete sociale indsatser, forståelse for og erfaring med effekt- og konsekvensberegninger at anvende modellen.

I SØM skal brugeren forholde sig til, hvor stor en effekt den sociale indsats har eller forventes at have. Kommunerne bør løbende følge op på, om den sociale indsats har den ønskede virkning for borgerne, og om forventninger til de økonomiske konsekvenser indfries.

Alle potentielle brugere af modellen opfordres derfor til at deltage i de introkurser, som Socialstyrelsen løbende udbyder.

Der er med satspuljeaftalen for 2018 afsat yderligere midler til at understøtte udbredelsen og forankringen af SØM som et brugbart og nyttigt værktøj i kommunerne.

Hent SØM - Den Socialøkonomiske Investeringsmodel

Introkurser i SØM - information om indhold og datoer

Læs mere om SØM generelt

Hent Socialstyrelsens omkostningsmodel 

Hold dig opdateret om SØM

Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet om SØM. Her kan du følge med i sidste nyt om den videre udvikling af modellen og få information om kurser.

Tilmeld dig nyhedsbrevet om SØM

Senest opdateret 17-01-2018

Nyhedsbrev

Vores nyhedsbreve holder dig opdateret med faglig viden, information om ansøgningspuljer, nye udgivelser, konferencer og temadage på socialområdet.

Tilmeld dig her