Antallet af hjemløse borgere i Danmark er stigende. Hjemløse er en udsat gruppe, og mange har andre problemer som psykisk sygdom eller misbrug af alkohol eller stoffer. Unge mellem 18-29 år udgør godt 33 pct. af de hjemløse i Danmark.
Socialstyrelsens nye tema på Vidensportalen handler om både unge og voksne hjemløse. Temaet beskriver tre indsatser, der alle er afprøvede i dansk kontekst, og formidler generel viden om målgruppen, problemets omfang, tilgangen Housing First m.v. Et særskilt afsnit fortæller om de unge hjemløse, som ofte er såkaldte sofasovere.
Tre bostøttemetoder
De tre bostøttemetoder, CTI, ICM og ACT, er alle afprøvet i Danmark som led i Hjemløsestrategien 2013-2016.
Critical Time Intervention - CTI
Critical Time Intervention (CTI) er en case-management metode. Den er udviklet til de borgere, der har særlig brug for hjælp i overgangen fra et institutionsophold til egen bolig. Indsatsen strækker sig over ni måneder og er inddelt i tre faser.
Læs på Vidensportalen om indsatsen CTI
Intense Case Management - ICM
Intense Case Management (ICM) er en manualbaseret metode. Målgruppen er hjemløse med komplekse problemstillinger og et langvarigt behov for hjælp. Metoden tilbyder et koordineret støtteforløb for borgere, som vil kunne få udbytte af øget støtte og behandling fra det etablerede system.
Læs på Vidensportalen om indsatsen ICM
Assertive Community Treatment - ACT
Assertive Community Treatment (ACT) er en fleksibel og tværfaglig bostøttemetode, der er udviklet til at støtte de meget udsatte hjemløse, som ikke kan bruge det almindelige hjælpesystem. Metoden tilbyder målgruppen en helhedsorienteret støtte, der i udgangspunktet ikke er tidsbegrænset.
Læs på Vidensportalen om indsatsen ACT
Unge hjemløse sofasovere
Herhjemme bruges betegnelsen ”sofasover” om unge mennesker, der overnatter hos familie, venner eller tilfældige bekendtskaber. De unge sofasovere er hjemløse og en af del af statistikken over det stigende antal af unge hjemløse i Danmark.
Læs på Vidensportalen om unge sofasovere
Se hele temaet på Vidensportalen om unge og voksne hjemløse