Socialstyrelsen tilbyder nu et kursus for superbrugere i ICS og i DUBU eller tilsvarende it-systemer.
ICS (Integrated Children's System) er en metode til sagsbehandling på børne- og ungeområdet. Metoden bruges i hovedparten af landets kommuner. DUBU (Digitalisering - Udsatte Børn og Unge) er en fællesoffentlig it-løsning, der bygger på systematikken i ICS og understøtter metoden.
Superbrugerkurset er et praksiskursus, der tilrettelægges i samarbejde med kommunen. Formålet med kurset er at styrke superbrugerrollen og derved forbedre implementeringen og forankringen af ICS i kommunerne. Kurset varer 5 dage og er bygget op over 3 moduler.
Superbrugerens forskellige roller
Kurset fokuserer på de forskellige roller, man har som superbruger: Man er implementerings- og forankringsagent - både i forhold til metoden og i samspillet med det understøttende it-system. Man har også en rolle som fagligt fyrtårn, der understøtter kvaliteten i det socialfaglige arbejde. Og endelig indtager man en rolle som forandringsagent og faglig sparringspartner.
Der er afsat tid mellem de enkelte moduler, så deltagerne kan arbejde med at omsætte kursusindholdet til egen praksis.
Praktiske oplysninger om superbrugerkurset
Målgruppen for kurset er dels superbrugere af ICS eller DUBU og lignende systemer, dels faglige konsulenter og ledere, der har ansvar for brugen af dem.
Praksiskurset kan rekvireres af en enkelt kommune, eller op til tre kommuner kan gå sammen om ét kursus. Det anbefales, at kommunerne går sammen, da det giver mulighed for værdifuld faglig sparring og netværk.
Det nye praksiskursus tilbydes i regi af Børnekataloget, som er et samlet kursusinitiativ under Socialstyrelsen. Kurset er gratis og kan rekvireres løbende.
Alle kurser under Børnekataloget udbydes i samarbejde med VIA University College.
Yderligere oplysninger om superbrugerkurset på VIAs hjemmeside
Flere oplysninger om Børnekataloget generelt